Site icon #спільно

Генсек НАТО Єнс Столтенберг: “Ми продовжуємо підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України”

Украина НАТО

Украина НАТО

Президент України Петро Порошенко та з Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провели спільний брифінг.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу наголосив, що «українська криза залишається чорною плямою на карті Європи». «Підтримка НАТО залишається непохитною. Ми продовжуємо підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України. І ми не підтримуємо і не будемо підтримувати незаконну анексію Криму Росією. “І ми дуже занепокоєні триваючою дестабілізацією ситуації на Сході України з боку Росії», – підкреслив Єнс Столтенберг.

Президент Петро Порошенко обговорив Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом питання врегулювання ситуації на Донбасі та впровадження Мінських угод.

«Я дуже вдячний Єнсу Столтенбергу за його тверду солідарність з Україною і підтримку нашого бачення повного врегулювання ситуації. Ми сподіваємось, що наш незмінний партнер НАТО буде тиснути на Росію для того, щоб вона повністю впроваджувала Мінські угоди, особливо в плані безпеки», – сказав Петро Порошенко під час спілкування з представниками ЗМІ за підсумками зустрічі з Генсеком НАТО.

Президент зазначив, що під час зустрічі було продовжено «довірливий обмін думками щодо ситуацій з безпеки в Україні», з огляду на агресію Росії проти незалежної і суверенної України.

Президент України Петро Порошенко та Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

Глава Української держави детально поінформував Генерального секретаря НАТО щодо нещодавньої ескалації ситуації на Донбасі. Петро Порошенко також розповів про зустріч у Нормандському форматі, яка відбулась у середу в Берліні. «У нас відбулась досить довга дискусія і більшість питань стосувались ситуації безпеки», – сказав він.

«Україна подовжує бути абсолютно відданою Мінським угодам і готова впроваджувати свою частину зобов’язань, але не за рахунок українських інтересів», – наголосив Президент.

Петро Порошенко підкреслив, що Україна наполягає на негайному впроваджені всього пакету безпеки, включаючи комплексне перемир’я, повний доступ моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території, складів з боєприпасами тощо.

«Саме тому Україна запропонувала комплексну «дорожню карту» з двома основними принципами – принцип продовження, незмінності, а також принцип гарантування. Ми задоволені тим, що наші французькі і німецькі колеги нас підтримали. І вони підтвердили, що це абсолютно важливий крок у ситуації безпеки», – зазначив він.

Петро Порошенко зауважив, що впровадження комплексної «дорожньої карти», що є частиною Мінського процесу, – це пов’язані кроки з безпеки і політичні кроки, і це єдиний засіб повністю впровадити Мінські угоди.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу наголосив, що «українська криза залишається чорною плямою на карті Європи». «Підтримка НАТО залишається непохитною. Ми продовжуємо підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України. І ми не підтримуємо і не будемо підтримувати незаконну анексію Криму Росією. І ми дуже занепокоєні триваючою дестабілізацією ситуації на Сході України з боку Росії», – підкреслив Єнс Столтенберг.

Він також додав, що імплементація Мінських домовленостей є необхідністю, бо це єдина життєздатна можливість забезпечити мирне вирішення ситуації на Донбасі.

«Росія несе особливу відповідальність за виконання Мінських угод, бо вона досі підтримує сепаратистів і перешкоджає повному та безпечному доступу ОБСЄ до окупованих територій», – зазначив голова Альянсу.” – повідомлюється на офіційному сайті Президента України

Exit mobile version