Деякі подробиці біографії новоспеченого голови Київської ОДА

Учора президент Петро Порошенко, як і очікувалося, призначив новим губернатором Київської області 42-річного віце-президента Національної академії аграрних наук Максима Мельничука. Згідно з офіційними даними, відомо, що Мельничук – вчений в області вірусології і біотехнології, академік, доктор наук.

Втім, варто зазначити, що вся кар’єра Максима Мельничука напряму пов’язана з його одіозним батьком Дмитром Мельничуком, який відомий тим, що протягом тридцяти років (з 1984 по 2014) очолював Національний аграрний університет, який нині перейменований у Національний університет біоресурсів і природокористування.

У ЗМІ неодноразово писали, що протягом своєї багаторічної діяльності  Мельничук-старший влаштував на базі університету цілий сімейний клан. Так, Максим став проректором університету з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності. Старший син Сергій займав посаду члену вченої ради університету, а також став директором Українського навчально-наукового інституту якості біоресурсів та безпеки життя. В цілому, за інформацією ЗМІ, Дмитро Мельничук влаштував на роботу в Нубіп 29 своїх ближніх і далеких родичів. “По одному – за кожний рік роботи”, – печально жартували співробітники вишу.

Варто зазначити, що з постаттю Дмитра Мельничука пов’язана низка земельних скандалів, коли з балансу НУБіП виводилися сотні гектарів землі. Зокрема, резонанс отримало рішення керівництва університету в 2014 року про передачу 120 сільськогосподарських угідь, на яких проводили дослідження вчені, Бучанський міськраді. Власне після цього скандалу Мельничук-старший пішов на пенсію.

Якщо ж говорити про Максима Мельничука, то паралельно з діяльністю в НУБіП він досить активно співпрацював з політиками, що мають безпосередні інтереси в аграрній сфері. Так, у 4-5 скликаннях Верховної Ради Мельничук встиг побувати помічником двох народних депутатів – “бютівця” Івана Кириленка та члена фракції “За Єдину Україну!” Валерія Самоплавського. Обидва політики встигли побувати віце-прем’єрами з питань АПК. Кириленко був головним аграрієм в уряді з 2000 по 2005 рік, Самоплавський встиг побувати віце-прем’єром ще в 1994 році, окрім того Самоплавський у період з 1987 по 1997 рік був міністром лісового господарства України, а після реорганізації міністерства, до 2002 року — головою Державного комітету лісового господарства України.

Читайте також:  В Луганске повесили(лся) одного из главарей "ЛНР"

Зв’язки на вищому рівні дали змогу Мельничуку-молодшому після приходу до влади Януковича стати у 2010 році заступником міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка. Втім, у 2011 році він пішов у відставку, пропрацювавши трохи менше року. Це, до речі, врятувало його від люстрації – згідно з законом “Про очищення влади”, для люстрації потрібен річний “стаж” роботи в команді Януковича.

Після Майдану Мельничук очолив київську організацію Аграрної партії. У жовтні минулого року він навіть балотувався на виборах мера Києва, але не потрапив навіть до першої десятки, набравши трохи більше 1,5 тисячі голосів.

Втім, у ЗМІ пишуть, що призначення Мельничука на посаду губернатора Київської області лобіював скандально відомий забудовник, екс-нардеп від Партії регіонів Вадим Столар. Враховуючи земельні питання, у яких сім’я  Мельничуків крутиться вже десятиріччями, зв’язок між Столаром і новим головою Київської ОДА знайти не дуже складно…

Depo

 

Підписуйтесь на нашу сторінку на facebook!

Долучайтесь до нашої спільноти на facebook!

Спільно — портал громадянського суспільства!