21.01.2016 на сайті Київської Міської ради з`явилась петициія Євгенії Кулєби “повернути землю Скверу Небесної сотні киянам”,  яка менш ніж за три доби зібрала 10 000 підписів.

Євгенія Кулеба разом з активістами створила диво-сквер у центрі міста, активісти описують як це відбувалось:

“Однажды хрупкая девочка Женя сделала из свалки зеленый и аккуратный сквер. Посвятила его погибшим тогда, два года назад, в центре Киева. Вместо мусора и парковки, в нем появились деревца, скамейки, фонарики, площадка, удивительный портрет Сережи Нигояна на всю стену. Люди стали выходить из домов и проводить время вместе. Смотреть кино, слушать музыку, готовить еду на гриле, говорить.
Почувствовали, что земля, на которой живут, – принадлежит им. Стали ухаживать за ней. Узнавать друг друга в лицо. Здороваться. Ощущать, что дома хорошо и безопасно. Что никому его не отдадут.

Сложно представить лучшее противодействие любой войне, чем любовь и знание своей земли. Те, кто вложил в нее силы, ни за что не захотят вверить свое в распоряжение неведомому сильному соседу, ни дом, ни себя, ни свою честь. Красивый сквер как будто стал историей страны в миниатюре. И, приходя туда, я всякий раз вспоминаю смеющиеся глаза Нигояна, как гордо он говорил, что за себя нужно бороться.

Миниатюра все повторяет точно, и вопрос существования сквера оказался нерешенным. Городская власть не вернула городу когда-то давно сбытую с молотка территорию. Она оказалась в собственности упырей. Не вернула, но обещала, конечно. До выборов.
Сквер под угрозой.
Спасти его можно, подписав петицию. А хрупкая девочка Женя с друзьями взяла на себя остальное”

Євгенія Кулєба зневрнулась за підтримкою до Киян:

“Сквер Небесної сотні (Київ, вул. Михайлівська 24-26) – результат роботи волонтерів, які створили на місці масштабного смітника в центрі столиці квітучий сад, місце проведення культурних заходів, свят для дітей, зокрема дітей переселенців та учасників АТО.

В 2007 році історична діляка в центрі столиці була продана командою Черновецького під будівництво готельно-офісного центру. Але власник так і не спромігся побудувати готель.
З 2007 року будівельний паркан приховував стихійний смітник в центрі міста.

18-20 лютого 2014 року самооборона Майдану демонтувала будівельний паркан з метою укріплення барикад. Мешканцям двору першим відкрився весь жах занедбаної землі: джунглі самосіву, ями, будівельне та побутове сміття, трупи безпритульних собак і щурів, пусті пляшки горілки та використані шприці.

І це під боком Михайлівської площі та Собору.

Два роки триває боротьба в правовому полі за повернення киянам історичного центру, злочинно проданого за часів Черновецького.

Повернення Скверу киянам було зроблено частиною передвиборчої кампанії Віталія Кличка.

В інформаційному бюлетені “КЛИЧКО МЕР” з’явився заголовок: «Ми повернули громаді землю Скверу Небесної сотні».

Це була відверта неправда, а після перемоги Віталія Кличка на виборах представники міста не зробили нічого для того, щоб виконати передвиборчу обіцянку.

На засідання Господарського суду міста Києва, куди Верховний суд України повернув справу про законність продажу земельної ділянки, на якій розташований Сквер Небесної сотні, ні представник КМДА, в інтересах якої було подано позов прокуратурою, ні представник Київради як відповідач в суді не з’явилися.

Суддя прокоментувала цей факт: “Бачите, місту не потрібна ця земля”.

Але громада продовжує боротися за Сквер Небесної сотні і захистить його, тому що він став символом того, що завдяки єднанню людей зміни на краще можливі.

Ми вимагаємо виконати передвиборчу обіцянку і повернути Сквер Небесної сотні киянам!”

Петиція була підписана менш ніж за 3 доби, і це рекорд.

Читайте також:  Україна та Іспанія створять унікальний конвертоплан

Мешканці Київа впевнені, що мер міста Клічко підтримає петицію, та сквер Героям Небесної Сотні залишиться назавжди та буде радувати киян.

1

Підписуйтесь на нашу сторінку на facebook!

Долучайтесь до нашої спільноти на facebook!

Спільно — портал громадянського суспільства!